Ako čučoriedky pomáhaju v boji proti cukrovke?

Jesť ovocie je lahodný spôsob, ako uspokojiť chuť na sladké, zahnať hlad a zároveň dostať do tela výživné látky. Väčšina ovocia však obsahuje rôzne množstvo cukru. To vyvoláva otázku, aké ovocie je vhodné pre ľudí s cukrovkou? My sa dnes pozrieme na čučoriedky a ich vplyv na toto ochorenie.

čučoriedky a cukrovka

Čučoriedky sa stali obľúbeným ovocím, ktoré si získalo záujem verejnosti a vedeckých komunít vďaka svojej úlohe pri udržiavaní a zlepšovaní zdravia. Vedecké dôkazy podporujúce antidiabetické prínosy čučoriedok pre zdravie pribúdajú.

Americká diabetická asociácia označuje čučoriedky za „superpotravinu“, pretože sú nabité množstvom výživných látok, ako sú vláknina a antioxidačné vitamíny, ktoré poskytujú niekoľko kľúčových výhod pri liečbe cukrovky.

Čučoriedky sú bohatým zdrojom polyfenolov, ktoré zahŕňajú antokyanové bioaktívne zlúčeniny. Epidemiologické dôkazy naznačujú, že začlenenie čučoriedok do stravy môže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. Tieto zistenia sú podporené klinickými štúdiami, ktoré preukázali zlepšenie inzulínovej rezistencie (tj. zvýšenej citlivosti na inzulín) po konzumácii čučoriedok obéznymi a inzulínovo rezistentnými ľuďmi.

Čučoriedky, bez ohľadu na sladkosť, sú považované za nízkokalorické potraviny a majú nízky hypoglykemické index (GI), čo znamená, že výrazné zvýšenie hladiny cukru v krvi sa dá očakávať len v prípade, ak sú skonzumované vo veľmi veľkom množstve.

Strava s vysokým obsahom rozpustnej vlákniny môže spomaliť vstrebávanie cukru a regulovať jeho hladinu v krvi. Mnoho druhov ovocia obsahuje veľké množstvo vlákniny, najmä tých, ktoré obsahujú šupku alebo dužinu. Práve čučoriedky sú veľmi vhodným druhom ovocia pre diabetikov, pretože obsahujú priaznivý  podiel makronutrientov. 

  • 57 kalórii
  • 84 % vody
  • 0,7 gramov proteínov 
  • 14,5 gramov sacharidov
  • 10 gramov cukrov
  • 2,4 gramov vlákniny
  • 0,3 gramov tuku

Čučoriedky sú silnou podporou kompletného zdravia vďaka silnému zastúpeniu vitamínov a minerálov.

 Vitam%C3%ADny%20a%20miner%C3%A1ly%20v%20%C4%8Du%C4%8Doriedkach

Výhody čučoriedok pri cukrovke sú zrejmé, ale okrem diabetikov sú veľmi užitočné aj pre iných ľudí, vrátane tých, ktorí ešte nemajú vážne zdravotné problémy. Koniec koncov, čučoriedky sa považujú nielen za liečivé bobule, ale aj za preventívny nástroj, ktorý pomáha predchádzať možným zdravotným problémom.

logo redakcia

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz