Ginkgo biloba: prínosy a využitie

Ginkgo biloba je populárny doplnok a jeden z najpredávanejších bylinných liekov. Extrakt z ginka biloby sa zhromažďuje zo sušených zelených listov rastliny a je k dispozícii vo forme tekutých extraktov, kapsúl a tabliet. Ľudia ho používajú z rôznych dôvodov.

O ginkgo bilobe

(Ginko biloba – Ginko dvojlaločné (lat. Ginkgo Biloba) – čeľaď ginkovitá) 

Gingko dvojlaločné alebo Ginko biloba je liečivý strom, ktorý dorastá do výšky 30 – 40 metrov. Ide o pravdepodobne najznámejšiu tzv. živú fosíliu vo svete rastlín a najstaršiu žijúcu semennú rastlinu[1]. Tento strom pochádza z Číny a Japonska, kde sa mu výborné darí. Strom Ginkgo je nenáročný na pestovanie, ale v našich podmienkach si ho môžete dopestovať aj u vás doma, ale len ako okrasný strom. 

 ginko strom

Prínosy a využitie Ginkgo biloby

Ginkgo sa používa ako bylinný prostriedok na liečbu mnohých zdravotných stavov.

1. Obsahuje silné antioxidanty

Gingko obsahuje vysoké hladiny flavonoidov a terpenoidov, antioxidantov, ktoré poskytujú ochranu pred oxidačným poškodením buniek škodlivými voľnými radikálmi. Týmto spôsobom sa predpokladá, že antioxidanty znižujú riziko rakoviny.

2. Pomoc proti zápalom v tele

Zápal je súčasťou prirodzenej reakcie tela na poranenie alebo napadnutie cudzou látkou. Pri zápalovej reakcii sa získavajú rôzne zložky imunitného systému, ktoré bojujú proti cudzím votrelcom alebo liečia poranenú oblasť.

Niektoré chronické ochorenia vyvolávajú zápalovú reakciu, aj keď nie sú prítomné žiadne choroby alebo úrazy. Tento nadmerný zápal môže časom spôsobiť trvalé poškodenie tkanív a DNA tela.

Roky výskumov na zvieratách a v skúmavkách ukazujú, že extrakt z ginka môže znižovať markery zápalu v ľudských aj zvieracích bunkách pri rôznych chorobných stavoch[2].

3. Zlepšuje krvný obeh a zdravie srdca

V tradičnej čínskej medicíne sa semená ginkga používali na otváranie „kanálov“ energie do rôznych orgánových systémov vrátane obličiek, pečene, mozgu a pľúc.

Zjavná schopnosť Ginka zvyšovať prietok krvi do rôznych častí tela môže byť zdrojom mnohých jeho predpokladaných výhod.

Jedna štúdia u ľudí so srdcovými chorobami, ktorí užívali ginkgo, odhalila okamžité zvýšenie prietoku krvi do viacerých častí tela. Toto sa pripísalo 12% zvýšeniu hladín cirkulujúceho oxidu dusnatého, zlúčeniny zodpovednej za dilatáciu krvných ciev[3].

Podobne iná štúdia preukázala rovnaký účinok u starších dospelých, ktorí boli liečení extraktom z ginka[4].

Dodatočný výskum tiež poukazuje na ochranné účinky ginka na zdravie srdca, mozgu a prevenciu mŕtvice. Existuje niekoľko možných vysvetlení. Jedným z nich môžu byť protizápalové zlúčeniny prítomné v rastline.

4. Zlepšuje funkcie mozgu (pamäť a pozornosť)

Existujú určité špekulácie, že ginkgo môže zvýšiť funkciu mozgu u zdravých jedincov.

Niekoľko malých štúdií podporuje myšlienku, že suplementácia ginkom môže zvýšiť duševný výkon a vnímanú pohodu[5]. 

Výsledky štúdií, ako sú tieto, viedli k tvrdeniam, ktoré spájajú ginkgo s lepšou pamäťou, sústredenosťou a pozornosťou. 

5. Pomáha znižovať stavy úzkosti

Niektoré výskumy naznačujú, že suplementácia ginkom môže znížiť príznaky úzkosti.

V jednej štúdii bolo 170 ľudí so všeobecnou úzkosťou liečených buď 240 mg alebo 480 mg ginka alebo placebom. Skupina liečená najvyššou dávkou ginka zaznamenala o 45% väčšie zníženie príznakov úzkosti v porovnaní so skupinou s placebom[6]. 

 6. Zdravie očí

Ginkgo biloba je sľubným liekom pri glaukóme a iných ochoreniach očí. Ginkgo biloba obsahuje prírodné vlastnosti, ktoré pôsobia ako antioxidanty a zlepšujú prietok krvi. Ukázalo sa, že tento účinok znižuje degeneráciu sietnice. Tak isto existujú dôkazy o tom, že Ginkgo biloba produkuje vylepšenia farebného videnia u pacientov s diabetickou retinopatiou.

 logo redakcia

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz