Káva s mliekom. Naozaj táto kombinácia škodí?

O tom, čo spôsobuje pridanie mlieka do kávy existuje mnoho rôznych názorov a postojov. Jedni hovoria o tejto kombinácii ako o strašiaku, ktorý ničí všetky dobré vlastnosti kávy, iní zas, že ničí obličky či pečeň. Existuje naozaj veľmi veľa názorov o tom, či je káva spolu s mliekom dobrý nápad. Dnes sa zameriame na vedcami podložené fakty a pokúsime sa vám priniesť zdravý pohľad na túto problematiku.káva a mlieko

 

Vedecký vplyv mlieka v káve

Pre tých z vás, ktorí si vo svojej káve pochutnávajú na mlieku, je nepochybné, že ho pridávate najmä kvôli chuti a nie kvôli pozitívnym výhodám. Existuje pomerne veľa výskumov o účinkoch mlieka v káve a pridávanie mlieka môže skutočne brániť niektorým výhodám kávy. Existujú rôzne správy, ktoré ukazujú, že káva môže pomôcť zvýšiť pamäť a dokonca potenciálne znížiť riziko vzniku určitých druhov rakoviny pečene. O káve a jej benefitoch sme sa však venovali v inom článku.

 

Môže pridávanie mlieka tieto výhody znižovať?

Spoločnosť Nestlé vo Švajčiarsku uskutočnila na túto tému množstvo rozsiahlych výskumov. Skupina vedcov pôsobiaca v tejto spoločnosti zistila, že prospešné živiny polyfenoly sa po pití čiernej kávy uvoľňujú do krvi tela. Potom pokračovali vo výskume s cieľom zahrnúť aj smotanu a bežné mlieko, aby zistili, či ich pridanie do kávy má nejaký vplyv na polyfenoly.

 

Pochopenie polyfenolov

Polyfenoly sú veľmi dôležité antioxidanty, ktoré sú nevyhnutné na minimalizáciu poškodenia buniek a zabránenie ich rozpadu. Telo je každý deň napádané voľnými radikálmi. Tieto voľné radikály pochádzajú z látok znečisťujúcich životné prostredie, ako sú dym, priemyselné výpary, benzínové výpary, slnko a ďalšie toxíny.

Polyfenoly konajú tak, že podporujú odbúravanie buniek v tele. Je na tele, aby sa bránilo a telo k tomu potrebuje antioxidanty. Preto sú polyfenoly dôležitou živinou.

Po štúdii výsledky ukázali, že pridanie mlieka do kávy nemá veľký vplyv na čas, kým sa polyfenoly dostanú do krvi. Vieme teda, že pridanie mlieka alebo odobratie čiernej kávy neovplyvní antioxidačnú reakciu spojenú s polyfenolmi. Ide naozaj o minimálny časový rozdiel.

Rovnako sa vyjadril aj doktor Bukovský: „Je tu jedna vec, o ktorej ešte veľa ľudí nevie: a to je fakt, že pridanie kravského mlieka do čaju, ale aj do kávy, prípadne do kakaa, zhoršuje vstrebávanie užitočných, dôležitých a zdraviu prospešných látok, ktoré patria do veľkej skupiny polyfenolov,“ začal Bukovský svoje vysvetľovanie.

Vzápätí s mierne zvýšeným hlasom pokračoval: „Pridať si mlieko do kávy nás určite nezabije, ako to hovorí internetový hoax. Nezničí nám pečeň, obličky alebo neviem čo, ale pridanie mlieka do čaju, prípadne do kávy, môže zhoršiť vstrebávanie látok, ktoré sú v čaji alebo v káve pre nás prospešné.

 

Zhrnutie

Tvrdenie, že je kombinácia kávy s mliekom zdraviu nebezpečná, nie je podložené vedeckými štúdiami. Káva s mliekom nie je vhodná iba pre osoby, ktoré trpia intoleranciou laktózy, ochorením pečene alebo pankreasu a pre osoby, ktoré držia redukčnú diétu. Jediný podložený fakt je ten, že mlieko môže spomaľovať alebo mierne zhoršiť vstrebávanie prospešných látok. Väčšina ľudí však pije kávu s mliekom, nie pre prospešné látky v mlieku, ale pre zjemnenie horkej chuti kávy a jej zjemnenie. Pokiaľ dodržiavate primerané množstvo dennej dávky kofeínu, nehrozia vám žiadne zdravotné riziká. 

 logo redakcia

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz