Stévia: prírodné sladidlo s množstvom zdravotných výhod

Stévia je rastlina s intenzívnou sladkou chuťou, ktorá sa na svete používa už od 16. storočia. 

Rastlina je pôvodom z Paraguaja a Brazílie, ale v súčasnosti sa pestuje aj v Japonsku a Číne. Používa sa ako bezkalorické sladidlo a bylinný doplnok.

Stévia sa používa ako zdravá alternatíva pridaného cukru do mnohých jedál a nápojov.

Sladidlo si medzičasom získalo popularitu a pridáva sa do množstvo potravinových produktov na osladenie bez zbytočných kalórií navyše.

stevia cukrova

Fakty o stévii

  • Stévia sa primárne pestuje v Brazílii, Paraguay, Japonsku a Číne.
  • Prírodné sladidlo chutí 200 až 300-krát sladšie ako stolový cukor.
  • Stéviu môžeme klasifikovať ako „nulovú kalóriu“.
  • Existujú potenciálne prínosy pre zdravie ako alternatíva zdravého cukru pre ľudí s cukrovkou.

Čo je stévia

Stévia je huňatý ker, ktorý je súčasťou rodiny slnečnice. Existuje približne 150 druhov stévie.

Čína je v súčasnosti popredným vývozcom výrobkov zo stévie. Stevia sa však v súčasnosti vyrába v mnohých krajinách. Rastlina sa často dá kúpiť v záhradných centrách na domáce pestovanie.

Pretože je stévia približne 200 až 300-krát sladšia ako stolový cukor. Na zabezpečenie rovnakého množstva sladkosti ako iné bežné sladidlá zvyčajne vyžaduje asi 20 percent pôdy a oveľa menej vody.

Stévia obsahuje osem glykozidov. Jedná sa o sladké zložky izolované a purifikované z listov stévie. Medzi tieto glykozidy patria:

  • steviozid
  • rebaudiosidy A, C, D, E a F
  • steviolbiozid
  • dulkozid A
  • steviozid a rebaudiozid A (reb A) sú najpočetnejším z týchto komponentov.

Pojem „stévia“ sa bude v celom tomto článku používať na označenie glykozidov steviolu a reb A.

Tieto sa extrahujú procesom zberu listov, potom sušením, extrakciou vodou a čistením. Surová stévia, spracovaný produkt pred vyčistením, má často horkú chuť a nepríjemnú vôňu, kým nie je bielený alebo odfarbený. Na spracovanie konečného extraktu zo stévie je potrebných zhruba 40 krokov.

Listy stévie obsahujú steviozid v rozmedzí koncentrácií až okolo 18 percent.

 

Možné zdravotné výhody

Ako alternatíva k sacharóze alebo stolovému cukru môže použitie stévie ako sladidla priniesť značné zdravotné výhody.

Stevia je v rámci FoodData Central (FDC) považovaná ako „bez kalórií“. Stévia neobsahuje striktne nulové kalórie, ale je výrazne menej kalorická ako sacharóza a dostatočne nízka na to, aby sa dala klasifikovať ako taká.

Zložky sladkej chuti v sladidlách stévia sa vyskytujú prirodzene. Táto vlastnosť môže byť prospešná pre ľudí, ktorí uprednostňujú potraviny a nápoje pochádzajúce z prírodných zdrojov. Nízky počet kalórií kvalifikuje stéviu ako zdravú alternatívu pre kontrolu cukrovky alebo chudnutie.

 

Niektoré z možných prínosov stévie pre zdravie:

1) Cukrovka

Výskum ukázal, že sladidlá stévie neprispievajú ku strave plnej kalórií ani sacharidov. Taktiež nepreukázali žiadny vplyv na glukózu v krvi alebo na inzulínovú odpoveď. Toto umožňuje ľuďom s cukrovkou jesť širšiu škálu jedál a dodržiavať program zdravého stravovania.

2) Kontrola hmotnosti

Stévia neobsahuje žiadny cukor a len veľmi málo kalórií. Môže byť súčasťou správne vyváženej stravy, ktorá pomáha znižovať príjem energie bez straty chuti.

3) Rakovina pankreasu

Stévia obsahuje veľa sterolov a antioxidačných zlúčenín, vrátane kaempferolu.

Štúdie zistili, že kaempferol môže znížiť riziko rakoviny pankreasu o 23 percent .

5) Detská strava

Potraviny a nápoje obsahujúce stéviu môžu hrať dôležitú úlohu pri znižovaní kalórií z nežiaducich sladidiel v strave detí.

V súčasnosti sú na trhu tisíce výrobkov obsahujúcich stéviu z prírodného zdroja, od šalátových dresingov, nápojov, až po sladké tyčinky. Táto dostupnosť umožňuje deťom pri prechode na stravu s nízkym obsahom cukru konzumovať sladké jedlá a nápoje bez pridaných kalórií.

Nadmerné cukry a kalórie súvisia s obezitou a kardiovaskulárnymi chorobami.

 

Ako používať stéviu ako náhradu cukru

Stévia sa môže použiť namiesto stolového cukru vo vašich obľúbených jedlách a nápojoch. Štipka prášku stévie sa rovná asi jednej čajovej lyžičke stolového cukru.

Medzi chutné spôsoby použitia stévie patria:

  • v káve alebo čaji
  • v domácej limonáde
  • v ovsenej kaši
  • v smoothie
  • v jogurte
  • v koláčoch a iných dezertoch
  • v proteínovom prášku.

logo redakcia

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz