Vítame Vás v našom svete bez cukru!

Glukóza - hroznový cukor

Hroznový cukor je čistá glukóza, jej GI je maximálny, teda rovných 100. Pre diabetikov by mal byť doslova tabu. Výnimkou je stav hypoglykémie, keď je okamžitým zdrojom energie. Po jeho konzumácii sa glykémia okamžite zvýši, čo je samozrejme nežiaduce, pokiaľ nie ste práve v hypoglykémii. „Keď stúpne hladina glukózy v krvi, následne sa z pankreasu vyplavuje inzulín, aby túto zvýšenú hladinu normalizoval. Pri 1. type diabetu sa buď vyplaví nedostatok alebo takmer žiaden inzulín, čiže glukóza zostane zvýšená. Pri 2. type sa síce inzulín vyplaví, ale nedokáže správne účinkovať kvôli problému s receptormi, na ktoré sa musí naviazať. Výsledok je teda v oboch prípadoch podobný: vysoká hodnota glykémie. Náhle vzostupy glukózy v krvi poškodzujú cievnu stenu a spôsobujú diabetické komplikácie,“ upozorňuje lekár. Hroznový cukor je vhodný najmä po náročnom fyzickom výkone, pri rekonvalescencii po chorobe alebo na posilnenie organizmu detí a starších ľudí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz
x