Káva a jej účinky na zdravie

Šálka kávy sa nám vo väčšine spája s príjemnými chvíľkami oddychu. Pitie kávy možno považovať ako príjemný rituál na návšteve priateľov či rodiny, obednú pauzu v práci či vtedy, keď si po celom dni v práci sadneme doma na gauč. Okrem tých relaxačných benefitov, pitie kávy priaznivo ovplyvňuje aj naše zdravie. Aké benefity má teda káva na naše telo?

Dizajn bez názvu (9)

Pitie kávy pomáha spaľovať kalórie

Kvalitná káva zrýchľuje metabolizmus a dokonca môže znižovať chuť do jedla. Netreba brať však kávu ako zázračný nápoj, s ktorým schudnete len tak bez námahy. Aby ste mohli využiť túto schopnosť kávy, nesmiete zabúdať na dostatok pohybu, pravidelné cvičenie a vhodne upravený jedálniček. 

Zvyšuje pozornosť

To je ďalším z častých dôvodov, prečo si ľudia kávu takobľúbili. Šálka dobrej kávy spôsobí, že sme bdelejší a pozornejší. Rovnako pôsobí aj zelený či čierny čaj alebo energetické nápoje, a opäť platí pravidlo, že to netreba preháňať.

Znižuje riziko rakoviny

Viaceré štúdie dokazujú priaznivé účinky na hladinu inzulínu v súvislosti s pitím kávy. Prieskumy spojili hladinu inzulínu s rastom nádorov a káva pomáhala tento rast obmedziť. Káva teda zlepšuje spracovanie glukózy a má protizápalové a antioxidačné účinky, ktoré hrajú úlohu pri rozvoji rakoviny.

Zlepšuje náladu

Kofeín stimuluje nervový systém, čo znamená nielen to, že "nakopne" schopnosť sústredenia, ale tiež zlepší náladu. Niektoré zdroje ho dokonca uvádzajú v súvislosti s nižším výskytom depresie, pričom najlepšie pôsobí vo forme kávy. V správnom množstve práve kofeín podporuje prirodzenú tvorbu hormónu štastia, dopamínu, a tiež glutamínu, ktorý zvyšuje imunitu, ale hlavne vyplavuje testosterón, ktorý má uvoľnujúce účinky na telo. Napriek tomu to však s pitím kávy netreba preháňať, pretože môže naopak zapríčiniť agresiu či zlosť, ale tak to funguje so všetkými druhmi stimulantov.

Vychutnajte si kvalitnú kávu a využite jej benefity naplno. 

 logo redakcia

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz