Veľká noc bez cukru

Pre mnohých nepredstaviteľné spojenie. Pre viac ako 7% Slovákov s diagnózou diabetes mellitus, realita. Práve veľká noc je spojená s prípravou tradičných sladkých jedál ako sú baránček, mazanec, či veľkonočná paska (pascha). Pre veľkonočný pondelok je typická výslužka v podobe sladkých čokoládových vajíčok, či čokolád v tvare zajačikov.

V dnešnom blogu sa dozviete zopár tipov pomocou ktorých pripravíte veľkonočnú hostinu aj výslužku s redukovaným množstvom cukru.

Siahnite po celozrnnej múke

Koláč pečený z celozrnnej múky je pre diabetika určite lepšou voľbou. Pričom čím tmavšia a hrubšia múka tým lepšie. Pre celiatikov je veľmi dobrou voľbou použiť ako náhradu bielej múky aj ryžovú múku. Ryžová múka má však vyšší glykemický index, takže diabetici by si mali strážiť jej množstvo.

mazanec z ryzovej muky

Náhrady cukru na prírodnej báze sú dobrý nápad

Medzi našimi produktami nájdete prírodné sladidlo Erytritol a syntentické sladidlo identické s prírodnými vo forme Xylitolu. Oboje majú nízky glykemický index, čiže nespôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi.

Erytritol je prírodné sladidlo, ktoré sa vyrába fermentáciou kukuričného či pšeničného škrobu. Je bezpečný aj pre celiatikov a nemá nepríjemnú pachuť. V prírode sa bežne vyskytuje aj v ovocí či zelenine. Používa sa ako alternatíva k tradičnému cukru s vysokou sladkosťou (60%-80% sacharózy). Erytritol má nulovú hodnotu glykemického indexu.

Xylitol patrí medzi alternatívne sladidlá. Prirodzene sa vyskytuje v rôznych druhoch ovocia a zeleniny. Vzhľadom pripomína klasický kryštálový cukor. Má identickú sladivosť, ale o 40% menej kalórií. Získava sa z prírodných surovín. Je o ňom známe, že pôsobí antibakteriálne, znižuje tvorbu zubného povlaku, zvyšuje prietok slín a reminalizuje poškodenú zubnú sklovinu a má pozitívny vplyv na tvorbu probiotických baktérií v tenkom čreve.

Obe sladidlá môžu byť použité ako náhrada cukru pri sladení, pečení, varení a príprave dezertov. Pri ich používaní však netreba zabúdať na ich energetickú hodnotu, ktorú si tiež diabetici prísne strážia.

xylitol velkonocny barancek

Pečte dobroty s vyššou výživovou hodnotou

Do pečenia pridajte tvaroh, čerstvé alebo sušené ovocie, orechy, mak. Pridajte niečo s výživovou hodnotou, aby ste spravili dezert, ktorý má zmysel, nielen prázdne kalórie. Aj do tradičného mazanca môžete pridať mandľové lupienky, brusnice či sušené čučoriedky.

mazanec studentska zmes

Ako pripraviť veľkonočnú výslužku pre diabetikov

Výslužku môžete skombinovať s vtipnou tematickou lízankou v tvare kohútika, s čokoládovou výslužkou, či zdravou maškrtou v podobe mrazom sušených plodov. Nezabudnite na ručné maľované vajíčko.

velkonocna vysluzka pre diabetikov

Aj počas sviatkov netreba zabúdať na staré, známe „všetkého veľa škodí“. V diabetických sladkostiach je síce zredukované množstvo cukru, ale určite to netreba s množstvom preháňať. V prvom rade treba dbať na vyváženú stravu a to aj počas sviatkov. Najvhodnejšou potravou pre diabetikov je zelenina. S príchodom jari, prichádza čas čerstvej sezónnej zeleniny, ktorej si v tomto období viete užiť do sýtosti.

Prajeme vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz