Čokoláda bez cukru

Existuje zdravé maškrtenie?

Áno.

Aj keď spojenie dvoch slov „zdravé“ a „maškrtenie“ pôsobí na prvý pohľad nezlučiteľne. Pri horkej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, bez pridaného cukru je tvrdenie 100% pravdivé. Túto kakaovú maškrtu si môžete vychutnať aj bez zbytočného cukru. Razom ju tak môžeme zaradiť medzi skutočne zdravé sladkosti vhodné nielen pre diabetikov, ale pre všetkých, ktorí si strážia príjem kalórií. Kakao je totiž veľmi výnimočná potravina pozitívne vplývajúca na naše zdravie.

Ako pôsobí horká čokoláda na naše zdravie

Obsahuje antioxidanty

Obsahuje silné antioxidanty tzv. flavonoidy. Tieto látky prispievajú k ochrane buniek pred poškodením a znižujú riziko vzniku viacerých ochorení(1).

Priaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny systém

Môže pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu, a naopak zvýšiť hladinu HDL cholesterolu, ktorý pôsobí preventívne voči vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Závery niektorých klinických štúdií poukazujú na fakt, že flavonoidy obsiahnuté v tmavej čokoláde môžu pomôcť regulovať krvný tlak(2,3).

Zlepšuje funkciu mozgu

Flavonoidy obsiahnuté v tmavej čokoláde môžu mať pozitívny vplyv na funkciu mozgu a pamäť. Konzumácia horkej čokolády môže pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie a zlepšiť koncentráciu a pamäť(4).

Znižuje stres a pozitívne ovplyvňuje náladu

Horká čokoláda obsahuje látky ako fenyletylamin a sérotonín, ktoré navodzujú dobrú náladu a pocit pohody. Tmavá čokoláda tiež napomáha k uvoľňovaniu endorfínov, ktoré znižujú pocity stresu a úzkosti(5).

Samozrejme všetkého veľa škodí a aj pri konzumácii tmavej čokolády by ste mali byť striedmi.

Existujú aj iné možnosti ako horká čokoláda?

Mnohým ľuďom nemusí vyhovovať príliš horká chuť tmavej čokolády. Pre týchto maškrtníkov máme v ponuke rôzne druhy čokolád. Lahodné mliečne čokolády rozpúšťajúce sa na jazyku, vysoko kvalitné a zdravé horké čokolády s vysokopercentným obsahom kakaa či extra pochúťky ako je napríklad biela čokoláda s karamelom, ktorá posúva potešenie z čokolády na úplne nový level. Nechýbajú ale ani čokoládové tyčinky či lentilkové dražé vhodné ako drobné sladkosti bez cukru nielen pre deti, ktoré trápi cukrovka.

cokolada bez cukru

Čo robí dia čokolády sladkými?

Kakao je síce zdravé, ale samo o sebe je veľmi horké. Čo teda dodáva našim dia čokoládam atraktívnu sladkosť, ak to nie je cukor? V našich produktoch nájdete len tie najkvalitnejšie sladidlá. Je to napríklad maltitol, stévia, sorbitol, erytritol, xylitol a ďalšie. Viac sa o nich môžete dočítať aj na našom blogu.

Niektoré naše čokolády slovami zákazníkov

Biela čokoláda s karamelom 85g - "Úžasná, no mňam:) hm, pripomína mi chuť čokolády z kinderka, veľmi jemná, lahodná."

Diablo lentilky so stéviou - "Veľmi chutné, necítiť žiadnu umelú príchuť. Dobrotka:) "

Z našej ponuky čokolád bez cukru na eshop-e Jedlom k zdraviu, si isto vyberiete aj vy.

Zdroje:

  1. Khan, N., Khymenets, O., Urpí-Sardà, M., Tulipani, S., Garcia-Aloy, M., Monagas, M., Mora-Cubillos, X., Llorach, R., Andres-Lacueva, C. (2014). Cocoa Polyphenols and Inflammatory Markers of Cardiovascular Disease. Nutrients, 6(2), 844–880.
  2. Buitrago-Lopez, A., Sanderson, J., Johnson, L., Warnakula, S., Wood, A., Di Angelantonio, E., Franco, O. H. (2011). Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ, 343, d4488.
  3. Ried, K., Sullivan, T. R., Fakler, P., Frank, O. R., Stocks, N. P. (2010). Does chocolate reduce blood pressure? A meta-analysis. BMC Medicine, 8, 39.
  4. Sorond, F. A., Lipsitz, L. A., Hollenberg, N. K., Fisher, N. D. (2008). Cerebral blood flow response to flavanol-rich cocoa in healthy elderly humans. Neuropsychiatric Disease and Treatment, 4(2), 433–440.
  5. Parker, G., Parker, I., Brotchie, H. (2006). Mood state effects of chocolate. Journal of Affective Disorders, 92(2–3), 149–159.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz