Bezlepková maková piškótka

Tí, ktorí ľúbia mak, zvyčajne s ním nevedia prestať. Patrím k nim. Podozrievam mamu, že mi ako malej šupla mak nielen do koláča, ale aj do mlieka. Nuž nečudo, že sa mi o maku občas aj sníva. Dnes tu máme v ponuke makovú piškótku, jemnú ako pavučinka, v kombinácii s dobrotami, ako sú domáce jabĺčka, mrkvička, banán. No, je to jednoducho báseň. Nedá sa odolať.

Čas pečenia:

Orientačná cena: 5 eur (podľa toho, kde nakupujete ????, alebo či máte domáce jabĺčka, vajíčka, alebo či pestujete makovičky)

Potrebné dobroty:

Na cesto:

4 vajíčka,

4 lyžice mletého maku,

1 lyžica strúhanej chutnej bio mrkvičky,

4 lyžice kryštálového cukru

Na plnku:

2 banány,

3 lyžice kakaa,

2 lyžice práškového cukru

(ani nemusí byť)

Na ovocný obklad:

4 jabĺčka,

fštipka škorice,

2 lyžice kryštálového cukru

Ako na to?

Najskôr si vyšľaháme 4 bielky a vytvoríme nadýchaný tuhý sneh. Prišľaháme k nemu postupne 4 lyžice cukru a potom postupne pridávame po jednom žĺtku a prešľaháme. Nakoniec pridáme, opäť postupne 4 lyžice mletého maku a nakoniec aj jednu lyžicu strúhanej mrkvičky.

Pečieme vo vyhriatej trúbe pri teplote 200°C asi 17 minút. Nadýchanú piškótku necháme vychladnúť.

Medzitým zmiešame roztlačené banány s 3 lyžicami kakaa, cukor pridáme podľa chuti, ale nemusí byť. Banány sú dostatočne sladké.

Kakaovú zmes nanesieme na makovú piškótku. Nakoniec nakrájame jabĺčka na kocky a s cukrom podusíme, môžeme pridať trošku vody a štipku škorice. Ideálne necháme vychladnúť a scedíme, aby sme koláčik nemali zbytočne mokrý.

Potom pridáme trochu maku, nech sú jabĺčka veselé a natrieme na koláčik. Šup do chladničky vychladnúť a môžeme krájať.

Poznámka: koláčik je nízky, preto ak máte radi vyššie dezerty, stačí zvoliť viac vajíčok a trošku dlhší čas pečenia. U nás majú prím nízke jednohubky. Koláčik sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Môžete ho potrieť džemom, poliať čokoládou, alebo posypať cukrom. Každý si dá to, čo má najradšej. Dobroty s bonusom Koláčik pohladí všetky mlsné jazýčky, ale v jednej, dvoch porciách dáva nášmu telu množstvo živín, vitamínov a lahodných kombinácií.

156277600_258819229193618_7128696301101223894_n

Základná maková zložka, ktorá kraľuje koláčiku, pokryje potrebu vápnika. Mak totiž patrí medzi jeho najlepšie zdroje.

Malinké semienka obsahujú aj mangán, fosfor, horčík, zinok, železo. Pozitívne vplýva na kvalitu a pevnosť kostí, ale aj zubov. Dokáže pomôcť pri bolesiach hlavy a chrbta.

Mak výrazne prospieva aj nervovému systému, upokojuje, spomeňte si na makové šúľance, či makovú štrúdlu.

Mak pomôže aj všetkým, ktorí sa večer nevedia uložiť na spánok a počítajú ovečky.

Banány obsahujú horčík, meď, železo, mangán, vitamín A, vitamín C. Sú tiež bohatým zdrojom draslíka, ktorý chráni srdce, znižuje krvný tlak, pomáha predchádzať srdcovým ochoreniam.

Banány znižujú svalové kŕče, bojujú s chudokrvnosťou a hlavne upokojujú. Hnev, agresia, podráždenosť, únava nemajú pri nich šancu.

Jablká z domácej záhradky sa postarajú o trávenie. Prečisťujú organizmus, podporujú trávenie a vylučovanie škodlivých látok. Pomáhajú aj chorým obličkám. Dve až tri jablká denne znižujú riziko infarktu. Obsahujú vitamín C, ale aj draslík, horčík, fosfor, vápnik. Okrem toho sú zdrojom cennej vlákniny.

Škorica je malý prírodný zázrak. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, pôsobí protizápalovo, obsahuje antioxidanty, bojuje proti plesňovým a bakteriálnym infekciám.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz