Všetko, čo potrebujete vedieť o glukóze.

Čo je to glukóza?

Glukózu môžete poznať aj pod iným názvom a to krvný cukor. Glukóza je kľúčom k správnemu fungovaniu všetkých mechanizmov tela. Keď sú hladiny glukózy optimálne, často to zostáva bez povšimnutia. Ale keď sa hodnoty odklonia od odporúčaných hraníc, všimnete si nezdravé účínky na fungovanie vášho tela.

Glukóza je druh cukru, ktorý získavate z potravín, ktoré konzumujete, a vaše telo ho využíva na energiu. Spolu s tukom je glukóza jedným z preferovaných zdrojov paliva v tele. Ľudia získavajú glukózu z chleba, ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.

Aj keď je glukóza dôležitá, rovnako ako pri mnohých iných veciach, je najlepšia s mierou. Hladiny glukózy, ktoré sú nezdravé alebo mimo kontroly, môžu mať trvalé a vážne účinky.

Ako telo spracováva glukózu?

Naše telo v ideálnom prípade spracováva glukózu niekoľkokrát denne.

Keď jeme, naše telo okamžite začne pracovať na spracovaní glukózy. Enzýmy naštartujú proces odbúravania pomocou pankreasu. Pankreas, ktorý produkuje hormóny vrátane inzulínu, je neoddeliteľnou súčasťou toho, ako naše telo pracuje s glukózou. Keď jeme, naše telo dáva pankreasu najavo, že potrebuje uvoľniť inzulín, aby zvládol stúpajúcu hladinu cukru v krvi.

Niektorí ľudia sa však nemôžu spoliehať na to, že im pankreas skočí a urobí prácu, ktorú má robiť.

V prípade, keď pankreas neprodukuje inzulín tak, ako by mal, v takom prípade ľudia potrebujú pomoc zvonka (injekcie inzulínu) na spracovanie a reguláciu glukózy v tele. Ďalšou príčinou cukrovky je inzulínová rezistencia, keď pečeň nerozpozná inzulín, ktorý je v tele, a naďalej vytvára neprimerané množstvo glukózy. Pečeň je dôležitým orgánom pre kontrolu cukru, pretože pomáha pri ukladaní glukózy a podľa potreby vytvára glukózu.

Ak telo neprodukuje dostatok inzulínu, môže to mať za následok uvoľnenie voľných mastných kyselín z tukových zásob. To môže viesť k ochoreniu nazývanému ketoacidóza. Ketóny, odpadové produkty, ktoré vznikajú pri rozklade tukov v pečeni, môžu byť vo veľkých množstvách toxické.

Ako sa testuje hladina glukózy? 

Testovanie hladiny glukózy je obzvlášť dôležité pre ľudí s cukrovkou. Väčšina ľudí s týmto ochorením je zvyknutá kontrolovať hladinu cukru v krvi ako súčasť svojej každodennej rutiny.

Jedným z najbežnejších spôsobov testovania glukózy doma je veľmi jednoduchý krvný test. Bodnutie prstom, zvyčajne pomocou malej ihly nazývanej lanceta, vytvorí kvapku, ktorá sa priloží na testovací prúžok. Prúžok je vložený do merača, ktorý meria hladinu cukru v krvi. Spravidla vám dokáže prečítať text do 20 sekúnd.

Aké sú normálne hladiny glukózy?

Udržiavanie optimálnej hladiny glukózy je dôležitou súčasťou udržiavania zdravého fungovania organizmu človeka. 

Ľudia s cukrovkou musia venovať osobitnú pozornosť hladinám glukózy. Pred jedlom je zdravý rozsah 90–130 miligramov na deciliter (mg / dl). Po hodine alebo dvoch by to malo byť menej ako 180 mg / dl.

Existuje mnoho dôvodov, prečo môže hladina cukru v krvi stúpať.

Niektoré spúšťače zahŕňajú: 

  • ťažké jedlo
  • stres
  • iná choroba
  • nedostatok fyzickej aktivity
  • vynechané lieky na cukrovku

Čo by ste mali robiť, ak sú vaše úrovne príliš vysoké alebo príliš nízke?

V situáciách, keď je vaša hladina glukózy príliš vysoká, pomôže ju znížiť inzulín. Pre ľudí s cukrovkou je príliš vysoká hladina cukru v krvi znakom, že môžu potrebovať aplikáciu syntetického inzulínu. V menej závažných situáciách môže fyzická aktivita pomôcť znížiť vašu hladinu.

Hladina glukózy sa považuje za príliš nízku, keď poklesne pod 70 mg / dl. Tento stav je tiež známy ako hypoglykémia a môže byť veľmi vážny. Hypoglykémia sa môže vyskytnúť, keď ľudia s cukrovkou vynechajú liečbu. Môže sa to vyskytnúť aj vtedy, keď ľudia jedia menej ako obvykle a nadmerne cvičia. Jesť jedlo alebo piť džús môže pomôcť zvýšiť hladinu glukózy. Ľudia s cukrovkou tiež často užívajú glukózové tabletky, ktoré je možné kúpiť v lekárni v lekárni. Je možné, že nízka hladina cukru v krvi vedie k strate vedomia. Ak k tomu dôjde, je dôležité vyhľadať lekársku starostlivosť.

Čo sa stane, ak budú vaše úrovne neregulované?

Neregulované hladiny glukózy majú dlhodobé následky. Môže to viesť k rôznym následkom, napríklad:

  • neuropatia
  • ochorenie srdca
  • slepota
  • kožné infekcie
  • problémy s kĺbmi a končatinami, najmä s chodidlami
  • silná dehydratácia
  • kóma

Medzi závažnejšie komplikácie patrí diabetická ketoacidóza a hyperglykemický hyperosmolárny syndróm, obidva stavy súvisiace s cukrovkou.

Ľudia, ktorí sa obávajú, že môžu mať cukrovku

Rovnako ako u mnohých zdravotných stavov, je ľahšie vyriešiť problémy s glukózou skôr, ako sa dostanú príliš do pokročilej fázy. Zdravá hladina glukózy je dôležitou súčasťou udržania tela v najlepšej práci. Je nevyhnutné jesť zdravo, správne a všestranne sa stravovať. Inšpirujte sa produktami v našom eshope a nakúpte si zdravo.

logo redakcia

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz